Kidsprojects Freinetschool De Vlieger

From iDROPSwiki
Jump to: navigation, search

Meneertje Brotmans[edit]

Tovenaarofficieeltotaal.png

Meneertje Brotmans is een leerkracht die door al de vragen van de leerlingen zijn haren heeft verloren.

Het is nu aan de leerlingen om elkaars vragen te beantwoorden. Via dit spel kan elke leerling een vraag stellen in het tekstballon van het hondje (kan elk dier aannemen). Alle vragen van de andere leerlingen worden weergegeven in het tekstballonnetje van meneer Brotmans. Elke leerling kan dan de vraag uitleggen aan een andere leerling, door in de tekstballon te antwoorden. Wanneer deze leerling het begrepen heeft krijgt de leerling, die de uitleg heeft gegeven, een aantal gekleurde haren. Deze haren kan hij dan gebruiken om een nieuw kapsel voor meneer Brotmans te maken. De verschillende kleuren zijn gerelateerd aan het vak dat de leerling succesvol heeft uitgelegd.

Naast een digitale oplossing is het ook mogelijk om met kleien mannetjes te werken en die dan haar bij te geven door middel van allerhande knutselgerief. Het spel is enkel beperkt door je eigen creativiteit. Je kan bijvoorbeeld een kleien octopus maken en die ook gekleurde armen geven,...

Goede robot/slechte robot[edit]

Totaalrobotschool.png


Er is een invasie van boosaardige robots op school.

Uit angst zijn alle leerkrachten gevlucht. Nu is het aan de leerlingen om opdrachten te voltooien en zo onderdelen te vinden om de robots goed te maken en er nuttige schoolrobots van te maken. Kom je plots een boosaardige robot tegen dan ben je een leven kwijt. Kan je een robot goed maken dan krijg je een leven extra en blijft die jouw volgen. Eens alle robotten goed gemaakt zijn is het spel gedaan. Degene met de meeste robots op het einde van het spel is de winnaar.

Ook bij dit spel is het mogelijk om zowel een digitale als een analoge versie van het spel te maken. Voor de niet-digitale versie kan je makkelijk op school, of op een plattegrond van de school, onderdelen met opdrachten verspreiden. En hier en daar robots neerplaatsen.


Zombie/race game[edit]

Survivalraceklaar.png

Na de vele voorspellingen in films, strips en games is de zombie-apocalyps nu effectief begonnen. Het is aan jou en jou team om zo snel mogelijk naar het veilige hoofdkamp te geraken. Maar de weg is lang en ligt boordevol obstakels.

De bedoeling van het spel is om als eerste met de auto van jou team in het hoofdkamp binnen te rijden. Op weg naar het kamp liggen er verschillende barricades en andere obstakels waar de spelers op een creatieve manier moeten proberen omheen te geraken. Bij het slagen van een opdracht krijgen de spelers benzine. Afhankelijk van het aantal liter benzine ze krijgen, kunnen ze een aantal stops dichter bij het hoofdkamp rijden. Iedere speler krijgt ook levenspunten. Eenmaal een speler sterft wordt deze een zombie en moet de zombie proberen om de andere spelers bij de obstakels tegen te werken. Andere spelers kunnen hem evenwel nog genezen.

Hier is eveneens de mogelijkheid om het spel zowel digitaal als analoog te spelen. Het is op zich een bordspel met auto's dat kan gedigitaliseerd worden.Vliegerspel (overkoepelend spel)[edit]

Mascotteofficieel.png

Zoals je waarschijnlijk uit bovenstaande screenshots wel al zal gemerkt hebben, is het in elk spel mogelijk om V-munten (Vliegermunten) te verdienen. De top 3 klassen die binnen de Vliegerschool het meeste V-munten verdiend heeft, mogen op het einde van de maand het tegen elkaar opnemen in het Vliegerspel. Degene met de grootste high-score wordt dan klas van de maand en mogen hun klas inrichten op een volgend level volgens het "hippere klas"-principe.

Het vliegerspel zelf bestaat uit een vliegertje dat in een eerste deel gebouwen en een meisje die het vliegertje probeert te pakken moet ontwijken. Na een bepaalde hoogte moet je vogels en vliegtuigen ontwijken. In het hoogste deel zit je in de ruimte en moet je asteroïden en marsmannetjes ontwijken.

Het "hippere klas"-principe, is ook een spelconcept dat uit de brainstormsessie met de leerlingen kwam. Het is op zich geen spel maar gebruikt gamificatie om de school leuker te maken. In onderstaande korte animatie zie je het principe in actie. De kinderen dachten eraan om eerst in een "kasteel"-klas met een heks en draak te zitten. Het tweede level is een "bowling"-klas, daarna hebben we een "jacuzzi"-klas (wat de leerkracht zelf ook wel zag zitten), een "bos"-klas en als ultieme beloning een "rollercoaster"-klas.

Hippere Klas